Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, cu experiență în examinări RM și CT, a dezvoltat tehnica de explorare imagistică multiparametrică a prostatei
Șef lucrări dr. Andreea Marinescu
Medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.
2 x Siemens Magnetom Sempra 1.5 Tesla
Fabricate în 2018/2020, echipament RMN de ultimă generație
Ce este RMN-ul genunchi nativ?
Orice investigație de imagistică medicală ridică multe întrebări, mai ales dacă este prima dată când o efectuăm. La Medima Health îmbinăm expertiza medicală a uneia dintre cele mai bune echipe de specialiști radiologi cu aparatură de ultimă generație, ceea ce garantează acuratețea rezultatelor. Și, pentru că punem accent pe transparența fiecărei proceduri, îți prezentăm în rândurile de mai jos cum se realizează investigația, ce aduce în plus față de alte analize, precum și echipa medicală care va analiza imaginile.
RMN-ul de genunchi este de obicei utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea sau evaluarea durerii, slăbiciunii, umflăturilor sau sângerărilor în interiorul sau în jurul articulației. Acesta nu utilizează radiații ionizante și poate ajuta la determinarea necesității unei intervenții chirurgicale.
Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este sigură pentru pacient și poate fi repetată ori de câte ori este necesar, la recomandarea medicului.
După cum este bine cunoscut, corpul uman este alcătuit în proporție de 80% din apă. Moleculele din alcătuirea acestui fluid conțin nuclei de hidrogen (protoni), care atunci când sunt supuși unui câmp magnetic se polarizează (toți protonii capătă aceeași mișcare de rotație).
Un scanner RMN standard aplică acestor protoni un câmp magnetic foarte puternic (de aproximativ 0,2 până la 3 Tesla, echivalentul puterii unui magnet de frigider înmulțită de 1000 de ori). Undele radio, emise cu o anumită frecvență de către aparat creează un câmp magnetic variabil care inversează sensul rotației protonilor.
Odată cu oprirea câmpului magnetic, atomii de hidrogen au tendința de a reveni la sensul de rotație inițial, proces numit precesiune. Acesta din urmă, determină emiterea unui semnal care este captat de senzorii scanner-ului care într-un final formează imaginea alb-negru.
Protonii din diferite țesuturi revin la sensul de rotație inițial în ritmuri proprii și astfel aparatul este capabil să distingă între acestea. Adăugarea altor câmpuri magnetice poate să ducă la obținerea de imagini 3D, utile pentru vizualizarea din mai multe unghiuri a organului interesat.
Ce aparatură este utilizată?
Pentru un RMN de genunchi de calitate înaltă, echipa specializată de la Medima Health utilizează echipamente de ultimă generație precum MAGNETOM Sempra de 1.5 Tesla.
Spre deosebire de dispozitivele vechi, acesta prezintă o serie de avantaje precum:
Când este necesar un RMN / IRM de genunchi?
Investigatia RMN la genunchi este indicata in situatiile in care durerea de genunchi nu are o cauza precizata. Aceasta ofera imagini detaliate si foarte utile in cazul
Cum ne pregătim pentru un RMN/ IRM de genunchi?
Înainte de realizarea procedurii, este important ca pacientul să anunțe medicul despre eventualele obiecte din metal de uz estetic (cercei, brățară, colier) pe care le are asupra sa și să renunțe la ele pe durata investigației. Machiajul cu produse cosmetice care conțin metale, tatuajele, oja sau antiperspirantele pot duce la disconfort și scăderea calității imaginii.
De asemenea, trebuie adus la cunoștința medicului dacă pacientul are asupra sa următoarele obiecte metalice care fac procedura imposibil de realizat:
De asemenea, prezenta clipurilor hemostatice pentru prevenirea hemoragiei anevrismale trebuie adusă la cunoștință medicului.
Obiectele metalice utilizate în chirurgia ortopedică nu prezintă, în general, niciun risc în timpul RMN. Cu toate acestea, o articulație artificială recent plasată poate necesita utilizarea unui alt examen imagistic.
Orice investigatii anterioare similare sau care au stat la baza recomandarii pentru examinarea RMN sa fie prezentate echipei Medima, inclusiv DVD-uri anterioare, pentru a putea face o corecta obiectivare a evolutiei unei eventuale afectiuni.
Cât timp durează un RMN de genunchi?
Durata exminarii este de aproximativ 20-30 min, perioada in care pacientul trebuie sa stea nemiscat pentru a evita aparitia unor artefacte pe imaginile RMN.
Cât de repede pot obține rezultatele?
În mod normal, rezultatele pot fi obținute în interval de câteva zile însă la Medima Health se pot solicita, în regim de urgență, chiar în câteva ore. Vei primi film, CD și fișa medicală de interpretare a rezultatelor.
RMN: Beneficii versus riscuri
Beneficii
Riscuri
Pentru a obține o imagine clară este de preferat ca pacientul să stea relaxat și nemișcat pe durata procedurii. În caz contrar, va fi necesară repetarea investigației.
Diferența majoră dintre RMN și CT este reprezentată de faptul că CT-ul expune pacienții la un grad de iradiere, în timp ce RMN-ul nu iradiază. Cantitatea de radiații ionizante folosite în timpul examinării CT este mult mai mare decât în cazul unei simple radiografii standard.
021 9293 / programari@medimahealth.ro
Luni – Vineri 07:30 – 20:00
Sâmbătă 08:00 – 16:00
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competivitate 2014-2020. Conținutul acestui material nu reprezintă in mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.