Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana
Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală
Dr. Liana Păuna-Cristian
Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală
Dr. Bogdan Tudose
Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală
Șef lucrări dr. Andreea Marinescu
Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală
2 x Siemens Magnetom Sempra 1.5 Tesla
Fabricate în 2018/2020, echipament RMN de ultimă generație
Orice investigație de imagistică medicală ridică multe întrebări, mai ales dacă este prima dată când o efectuăm. La Medima Health îmbinăm expertiza medicală a uneia dintre cele mai bune echipe de specialiști radiologi cu aparatura de ultimă generație, ceea ce garantează acuratețea rezultatelor. Și, pentru că punem accent pe transparența fiecărei proceduri, îți prezentăm în rândurile de mai jos cum se realizează investigația, ce aduce în plus față de alte analize, precum și echipa medicală care va analiza imaginile.
RMN-ul de coloană vertebrală este o investigație care permite depistarea cu înaltă precizie a anomaliilor funcționale, de structură și compoziție prezente la nivelul coloanei vertebrale și măduvei osoase, fiind o metodă extrem de folositoare medicilor în evaluarea pre și postoperatorie a patologiilor spinale. Examinarea se realizează pe regiuni specifice ale coloanei (cervicală, toracală sau lombo-sacrală), în funcție de indicația medicului neurolog/ortoped. Spre deosebire de radiografie sau computer tomografie ce utilizează radiații ionizante, această tehnologie este sigură pentru pacient și poate fi repetată ori de câte ori este necesar, la recomandarea medicului.
Aparatura folosită în examinarea imagistică RMN se folosește de proprietățile fizice ale câmpurilor magnetice și cele ale undelor de radiofrecvență. Principiul tehnicii se bazează pe polarizarea atomilor de hidrogen din moleculele de apă.
Aparatul de RMN conține un tub în jurul căruia se află un magnet circular de dimensiuni mari. Acesta are capacitatea de a genera un câmp electromagnetic care influențează polaritatea și aliniază atomii de hidrogen din țesuturile bogate în apă (asemenea unei busole care indica polul Nord). Cu ajutorul unor unde de radiofrecvență, aparatul de RMN „deranjează” acest aliniament. În continuare, un scanner va calcula timpul necesar atomilor de hidrogen pentru a reveni la polaritatea inițială. Astfel, toate aceste informații vor fi adunate și analizate cu ajutorul unui computer de înaltă performanță. Prin compilarea datelor obținute, medicul radiolog va putea obține imaginile de înaltă calitate atât de necesare în elaborarea diagnosticului pacientului.
RMN-ul de coloană vertebrală este recomandat persoanelor care suferă de dureri de gât, brațe, spate și picioare, ajutând la diagnosticarea următoarelor patologii:
În general, pentru pacient, pregătirea pentru un examen RMN de coloană nu implică măsuri speciale. Regimul hidric și alimentar precum și medicația pot fi păstrate.
Înainte de realizarea procedurii, este important ca pacientul să anunțe medicul despre eventualele obiecte din metal de uz estetic (cercei, brățară, colier) pe care le are asupra sa și să renunțe la ele pe durata investigației. Machiajul cu produse cosmetice care conțin metale, tatuajele, oja sau anti-perspirantele pot duce la arsuri tegumentare. De asemenea, trebuie adus la cunoștința medicului dacă pacientul are asupra sa următoarele obiecte metalice care fac procedura imposibil de realizat:
De asemenea, RMN-ul cu substanță de contrast (gadolinium) este contraindicat la femeile însărcinate sau la pacienții cu insuficiență renală, boală cronică de rinichi sau afecțiuni hepatice întrucât crește riscul de dezvoltare a fibrozei sistemice nefrogene.
Durata investigației variază, în funcție de regiunea investigată a coloanei, de la 20 de minute (pentru un segment de coloană), 40 de minute (pentru două segmente de coloană) la 60 de minute (pentru trei segmente de coloană).
Rezultatele sunt eliberate, în mod normal, într-un interval de 3 zile, însă la Medima se pot solicita inclusiv în regim de urgență, în termen de 2 ore de la efectuarea investigației.
Pentru a obține o imagine clară este de preferat ca pacientul să stea relaxat și nemișcat pe durata procedurii. În caz contrar, va fi necesară repetarea investigației.
Agentul de contrast cel mai des folosit în procedura RMN este Gadoliniul sau compușii pe bază de Gadoliniu. Aceasta substanță este considerată un compus foarte stabil datorită incidenței scăzute a efectelor adverse. De cele mai multe ori, aceste efectele adverse se află în strânsă legătură cu comorbiditățile pacientului.
În timpul investigației, medicul radiolog va trebui anunțat imediat în cazul apariției oricăror simptome post-administrare de substanță de contrast (eritem – înroșirea pielii, prurit – mâncărimi, dispnee – senzație de sufocare etc.). Se consideră obligatoriu ca personalul medical să fie capabil să prevină, să recunoască, și nu în ultimul rând, să trateze orice tip de reacție adversă apărută în cursul investigațiilor radiologice.
021 9293 / programari@medimahealth.ro
Luni – Vineri 07:30 – 20:00
Sâmbătă 08:00 – 16:00
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competivitate 2014-2020. Conținutul acestui material nu reprezintă in mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.