Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana
Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală
Dr. Liana Păuna-Cristian
Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală
Dr. Andrei-Victor Marinescu
Medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală
Siemens Somatom Go-UP
Fabricat în 2018, echipament CT de ultimă generație
Ce este CT-ul de stânci temporale și când este recomandat?
Orice investigație de imagistică medicală ridică multe întrebări, mai ales dacă este prima dată când o efectuăm. La Medima Health îmbinăm expertiza medicală a uneia dintre cele mai bune echipe de specialiști radiologi cu aparatura de ultimă generație, ceea ce garantează acuratețea rezultatelor. Și, pentru că punem accent pe transparența fiecărei proceduri, îți prezentăm în rândurile de mai jos cum se realizează investigația, ce aduce în plus față de alte analize, precum și echipa medicală care va analiza imaginile.
În ce constă procedura de CT de stânci temporale?
Tomografia computerizată (CT) sau investigația prin computer tomograf (CT) reprezintă o metodă de diagnostic non-invazivă, nedureroasă și rapidă, care se folosește de radiații X pentru a crea imagini clare și detaliate ale structurilor interne și organelor corpului. Spre deosebire de radiografiile standard, în investigația CT fasciculul de radiații X are un traiect circular în jurul pacientului. Această caracteristică face ca imaginile obținute să fie net superioare și să aducă în prim plan imagini detaliate ale oaselor, mușchilor, a țesutului gras, dar și a diferitelor organe.
CT-ul de stânci temporale este metodă de scanare transversală ce permite radiologului să investigheze la diferite niveluri (felii) stâncile temporale. Radiologul este capabil să verifice fiecare felie pentru a vedea dacă există leziuni sau anomalii osoase.
Ce aparatură este utilizată?
Pentru un CT de stânci temporale de calitate înaltă, care să releve atât aspectele patologice, cât și să ofere un grad sporit de confort pacientului, Medima Health utilizează echipamentul CT de ultimă generație, Siemens Somatom Go-UP. Acesta asigură proceduri rapide, precise și minim-invazive, expunerea la radiații ionizante fiind una redusă.
Când este necesar un CT de stânci temporale?
CT-ul de stânci temporale poate fi util în detectarea următoarelor patologii:
Cum ne pregătim pentru un CT de stânci temporale?
Dacă urmează să fiți supuși unui examen CT nativ (fără substanță de contrast), puteți păstra același regim dietetic și hidric. Înainte de realizarea procedurii, este important să anunțați medicul despre eventualele obiecte din metal de uz estetic (cercei, brățară, colier, ceas) ori alte obiecte precum ochelari sau proteză auditivă, pe care le aveți asupra dumneavoastră și să renunțați la ele pe durata investigației.
Orice investigatii anterioare similare sau care au stat la baza recomandarii pentru examinarea CT sa fie prezentate echipei Medima, inclusiv DVD-uri anterioare, pentru a putea face o corecta obiectivare a evolutiei unei eventuale afectiuni.
Pe durata procedurii este important să vă mișcați cât mai puțin și să vă păstrați calmul. Pentru orice problemă, echipa medicală este în apropiere gata să intervină. După examenul CT, vă puteți relua activitățile obișnuite.
Cât timp durează un CT de stânci temporale?
Durata examinării variază în funcție de regiunea investigată și de patologia ce necesită examinare. În medie un examen CT complet durează între 60 și 90 de minute.
Cât de repede pot obține rezultatele?
În general, rezultatele sunt eliberate în decurs de câteva zile, însă la Medima oferim și rezultate în regim de urgență, cu eliberare în 2 ore.
Beneficii versus riscuri
Beneficii
Riscuri
În momentul în care unda radiației X întâlnește în calea sa o masă cu densitate crescută (ex. os, rinichi, tumoră), determină apariția unei zone albe (densități) pe imaginea finală. Dacă unda radiației X întâlnește în calea sa o masă cu densitate scăzută (ex. colon, plămân), determină apariția unui gradient gri-negru (hipodensități) pe imaginea finală.
021 9293 / programari@medimahealth.ro
Luni – Vineri 07:30 – 20:00
Sâmbătă 08:00 – 16:00
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competivitate 2014-2020. Conținutul acestui material nu reprezintă in mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.