Când este recomandată efectuarea unui PET-CT?
Principalele patologii la care ne referim cel puțin uzual sunt patologiile de tip malign. Ideal ar fi ca pacientul să facă un PET-CT imediat ce diagnosticul de boală s-a produs pentru a avea un nivel de bază, cum spunem noi un ”base line” al stării pacientului, cu alte cuvinte cât este de afectat de această boală, urmând ca pe parcursul tratamentului el să repete această examinare periodic ca să vedem daca lucrurile merg bine sau dacă tratamentul trebuie schimbat. În principal acesta este rolul PET-CT-ului. Nu este un rol de diagnostic primar, majoritatea pacientilor care vin la PET-CT știu deja că au cancer. Rolul PET-ului nu este de a stabili diagnosticul ci de a stabili stadiul de boală în care este pacientul și cât de bine merge tratamentul. Pe lânga pacienții oncologici mai sunt și alte game de patologii care pot fi diagnosticate cu ajutorul PET-CT-ului mai sofiticate, legate de sistemul nervos central etc.
Cu ce te putem ajuta?
• Consiliere și suport în depunerea
dosarelor CAS.
• Programare rapidă
• Coordonarea informațiilor medicale
cu medicii specialiști astfel încât
să găsim împreună soluția optimă
pentru fiecare pacient.
• Garantăm conformitatea
substanței radioactive
Cu o zi înaintea examinării este recomandat ca mâncarea să fie cu un conținut scăzut de carbohidrați (fără pâine, paste făinoase, mazăre, fasole, sucuri, etc.), nu beți alcool, cafea sau ceai cu zahăr.
În ziua investigației trebuie să aveți la dumneavoastră buletinul, cardul de sănătate, dosarul medical: examen histopatologic, bilete de ieșire din spital, scrisori medicale, rezultate imagistice anterioare – radiografii, CT, RMN, PET-CT (inclusiv filmul și CD-ul).
Cu 6 ore înaintea examinării nu aveți voie să mâncați sau să beți cafea, ceai negru, lichide bogate în calorii (sucuri, etc.), pentru a nu altera sensibilitatea examinării datorită unui nivel ridicat de glucoză în sânge. Puteți consuma lichide fără zahăr (de preferat 1,5 litri de apă plată, din care 1 litru în intervalul de 2 ore înainte de PET-CT). Puteți lua medicamentele prescrise (cu excepția Insulinei, Metforminei, Cortizonului), dacă pot fi luate cu apă și sunt tolerate pe stomacul gol. Nu luați medicamente care conțin zahăr (ex. siropul de tuse).
În cazul în care nivelul glicemiei depășește 180mg/dl, investigația se va amâna!
Evitați munca fizică, activitățile sportive, etc., cu 48 – 72 de ore înainte de examinare. De asemenea, evitați în ziua examinării frigul, purtați haine călduroase și confortabile.
Investigația PET-CT durează în total aproximativ 2-3 ore,
din care scanarea (timpul în care stați la aparat) va fi de aproximativ 30 – 40 de minute. Examenul standard variază în funcție de tipul afecțiunii de care suferiți.
Deoarece terapia produce modificări metabolice în zona tratată, examinarea PET-CT se poate face, de regulă:
la minim 6-8 săptămâni după radioterapie;
la minim 2 săptămâni după chimioterapie sau exact înaintea
următorului ciclu de chimioterapie;
la minim 4-6 săptămâni după intervenția chirurgicală,
sau la indicația medicului oncolog!
Aparatura PET în rețeaua Medima
System Design – sensitivitate crescută;
Motion Free – unica soluție disponibilă pe piață pentru corecția mișcărilor respiratorii. Leziunile sunt localizate cu exactitate, aspect esențial în tratamentele de radioterapie;
Q.Clear – cea mai avansată tehnologie de reconstrucție iterativă cu imbunatatirea raportului semnal/zgomot.
4400 Lei
021 9293 / programari@medimahealth.ro
Luni – Vineri 07:30 – 20:00
Sâmbătă 08:00 – 16:00
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competivitate 2014-2020. Conținutul acestui material nu reprezintă in mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.