Despre importanța și utilitatea investigatia computer tomograf, diferența dintre CT cu substanță de contrast și CT nativ, contraindicații și pregătirea pentru această investigație, a vorbit dr. Elena Voicu, medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală, cu competență în CT în cadrul Medima Health pentru Csid.ro, în rândurile de mai jos.
Ce ne puteți spune despre investigatia computer tomograf?
Este una dintre cele mai importante metode imagistice utilizate în momentul actual pe scară largă și în toate patologiile medicale. „Este o investigație medicală ce utilizează razele X pentru a crea imagini care ulterior vor fi interpretate de un medic specializat în radiologie. Din această cauză este o investigație iradiantă, acesta fiind principalul ei dezavantaj”, explică dr. Elena Voicu.
Când se recomandă un computer tomograf?
În situația în care celelalte metode de bază nu au fost relevante și nu s-a putut ajunge la un diagnostic. Specialistul în radiologie spune că: „Indicațiile majore sunt în cazul unui traumatism cranian cu suspiciunea unei hemoragii intracraniene sau în cazul evaluării patologiei pulmonare atunci când doar un examen radiografic nu oferă informații suficiente”.
Ce părți ale corpului pot fi examinate prin investigatia computer tomograf?
Fiind o investigație care realizează secțiuni axiale prin structurile anatomice, oricare parte a corpului poate fi examinată prin tomografia computerizată (CT).
Care e diferența între CT cu substanță de contrast și nativ (fără substanță de contrast) ?
În cazul unui CT cu substanță de contrast se realizează injectarea intravenoasa a unei substanțe pe bază de iod, astfel pot fi evaluate axele vasculare, absolut necesar pentru a evalua o suspiciune de tromboză, disecție sau anevrism. „În cazul unei formațiuni tumorale se evaluează patternul de încărcare cu contrast, realizând diferențierea dintre o formațiune benignă versus malignă. Substanța de contrast se excretă în cea mai mare parte la nivel renal astfel încât ajută și la o evaluare a sistemului excretor renal și a vezicii urinare”, explică specialistul în imagistică, dr. Elena Voicu.
Căror pacienți le este contraindicată substanța de contrast?
Deoarece se excretă renal substanța de contrast este contraindicată pacienților cu afecțiuni renale care au o rata de filtrare glomerulara scăzută, de aceea în momentul în care se solicită o examinare CT cu substanță de contrast pacientul trebuie să aibă valorile ureei și creatininei in limite normale. O altă contraindicație este la pacienții alergici în primul rând la substanță de contrast sau la alte substanțe medicamentoase putând face o reacție alergică încrucișată.
Care este doza de radiații a unui CT comparativ cu o radiografie dentară?
„Doza de iradiere în cazul investigației CT este mai mare comparativ cu o radiografie dentară. Aceasta depinde de segmentul scanat, unele țesuturi absorbind o cantitate mai mare de radiații față de altele. Din acest motiv este recomandat ca o investigație CT să fie efectuată doar în cazul în care beneficiile sunt clare”, completează dr. Elena Voicu, specialist în CT la Medima Health Buzău.
Ce nu trebuie să facem înainte de investigatia computer tomograf (avem voie să luăm anumite medicamente), ce haine/accesorii să nu purtăm în timpul examinării?
În cazul unui CT nativ nu este necesară o anumită pregătire sau sistarea unor medicații. În cazul unui CT cu substanță de contrast unele medicații trebuie întrerupte – precum Metforminul în cazul pacienților diabetici, acesta fiind întrerupt 48 de ore după administrarea substanței de contrast.
În ceea ce privește accesoriile precum cercei, lănțișoare, curele, aceste trebuiesc îndepărtate deoarece orice obiect metalic crează artefacte în scanare rezultând imagini de proastă calitate și dificil de interpretat.
Există riscuri atunci când facem un CT?
Riscurile apar aproape exclusiv în cazul realizării investigațiilor CT cu substanță de contrast, iar reacțiile severe de tip anafilactic sunt destul de rare. „Mai frecvente sunt reacții adverse ușoare precum prurit și eritem cutanat, dureri de cap, grețuri, vărsături”, exemplifică dr. Elena Voicu, medic specialist radiologie la Medima Health Buzău.
Ce sfaturi aveți pentru pacienți?
„Să nu realizeze investigații CT decât la recomandarea unui medic clinician. Să țină cont de faptul că este o investigație iradiantă și împreună cu medicul curant să evalueze raportul risc/beneficiu pentru a realiza investigația CT doar în cazul unui beneficiu clar pe care aceasta l-ar avea asupra diagnosticului și tratamentului”, ne transmite specialistul în imagistică medicală.
*Acest articol a fost publicat pe Csid.ro.