Majoritatea afecțiunilor au simptome care ne spun că există o problemă de sănătate. Ignorarea lor poate duce la o dezvoltare rapidă și gravă, în timp ce luarea de inițiativă și mersul la medic poate face diferența.
Invitat la interviurile Csid.ro, Prof. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală și directorul medical al rețelei de clinici de excelență Medima Healh, a vorbit despre investigațiile imagistice recomandate în funcție de problema de sănătate.
Investigațiile imagistice sunt examinări folosite pentru stabilirea diagnosticului, recomandate în funcție de simptomatologie. Profesorul Gheorghe Iana spune că există 2 mari grupe de investigații importante, și anume:
- fără raze X: ultrasonografia și imagistică prin rezonanță magnetică (IRM/RMN);
- pe bază de raze X (cele convenționale): radiografia, radioscopia, mamografia, computerul tomograf și angiografia. Pacientul este expus la iradiere în funcție de timpul investigației și durata acesteia. În cadrul unei investigații se urmărește aportul risc-beneficiu, în favoarea beneficiului.
Pentru ce afecțiuni este recomandată radiografia?
Radiografia este procedura de diagnostic care folosește raze X pentru a crea o imagine bidimensionala din diverse părți ale corpului.
„În principiu, radiografia beneficiază de 3 mari avantaje: este accesibilă, poate fi realizată aproape oriunde și este suficient de informativă pentru anumite tipuri de leziuni. Toate cumulate îi păstrează radiografiei apartenența la diagnosticul radioimagistic din totdeauna. De exemplu, afecțiunile din zona ortopedică beneficiază de radiografie ca prim pas al examinării și diagnosticării”, afirmă Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România.
Ce implică examenele imagistice pentru sân
„Examenele imagistice pentru explorarea sânului sunt: ecografia, mamografia și RMN-ul. Ecografia este recomandată femeilor după o anumită vârstă sau care au o minimă suspiciune. În proporție de 70% din cazuri, în funcție de structura sânului – este mai dens, mai puțin dens – ecografia este sugestivă. În restul de 30% din cazuri este urmată de examenul mamografic”, afirmă Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală.
Mamografia cu tomosinteză este o investigație superioară mamografiei, cu scăderea iradierii și obținerea unor imagini mult mai calitative, fiind modalitatea optimă care oferă diagnosticul pentru sân. În cazul unei leziuni suspecte la nivelul sânului, este necesară realizarea unui RMN cu substanță de contrast indusă venos, care oferă o imagine clară a leziunii: mărimea acesteia și vascularizarea.
Pentru ce afecțiuni este recomandată investigația de computer tomograf (CT)
Examinarea prin computer tomograf (CT) este o investigație minim invazivă, nedureroasă, iradiantă și superioară altor tipuri de metode imagistice datorită spectrului larg de patologii pe care medicul le poate descoperi prin intermediul acesteia.
„CT-ul are indicații în aproape toate patologiile. Nu se poate vedea o leziune de sân, însă se poate observa gradul de extensie: dacă este un cancer de sân, se pot vedea adenopatii în mediastin, în axilă etc. Se poate vedea extensia, iar atunci bilanțul oncologic necesită CT. Dar, doar pentru diagnosticul afecțiunii primare, nu ajută foarte tare”, explică specialistul în radiologie.
Prin investigația de computer tomograf (CT) se pot observa leziunile traumatice, accidentele vasculare, aspectul vascular prin angio-CT, determinările secundare (TAP): torace, abdomen, pelvis. Astfel că, CT-ul rămâne metoda cea mai solicitată de diagnostic în momentul de față și cea mai accesibilă.
Pentru ce afecțiuni este recomandată investigația de imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN-ul)
RMN-ul este o procedură non-invazivă, nedureroasă și nu implică în vreun fel iradierea pacientului. De asemenea, este una dintre cele mai importante tehnici radio-imagistice de explorare a corpului uman. Cu ajutorul unui computer de înaltă performanță, a câmpurilor electromagnetice și al radiofrecvenței, medicul radiolog poate obține imagini de înaltă calitate ale țesuturilor moi din organism.
„Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) are 3 mari avantaje: este o tehnică non-iradiantă, repetitivă – de câte ori este necesar, care pune în evidență structurile anatomice și care poate fi făcută cu tehnici funcționale precum: spectoscopia, evaluarea gradului de perfuzie, tractografia – pentru diagnosticarea afecțiunilor mai complexe”, spune Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana.
RMN-ul este recomandat în special în 3 mari grupe de afecțiuni:
- boli neurologice
- boli cardiologice
- patologia osteoarticulară
Ultimele tehnologii permit efectuarea unui examen RMN în dispozitive cu un diametru mai mare și cu timp de examinare mai redus. Specialistul în radiologie, Gheorghe Iana, spune că: „pacientul care vine și are un istoric, un examen clinic și o simptomatologie, examenul imagistic este necesar pentru completarea acestui panel. Întotdeauna trebuie să ținem seama de simptomatologie și de istoricul medical al pacientului, apoi să facem evaluarea”.
*Acest interviu a fost publicat pe Csid.ro.