Cancerul pulmonar reprezintă o creștere a unor celule anormale în plămân. Aceste celule se înmulțesc și cresc într-un ritm mai rapid decât celulele normale. Mai multe celule canceroase atașate unele de altele formează o tumoră. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind şi nu periclitează viaţa. Ele pot fi îndepărtate prin intervenţie chirurgicală fără a se reface. Tumorile maligne pot invada şi distruge ţesuturile şi organele învecinate, sau se pot extinde în alte părţi ale corpului.
În Europa, cancerul de plămân este al doilea cel mai întâlnit tip de cancer în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai întâlnit în cazul femeilor (după cancerul de sân și cel de colon și rect).
Mai multe despre cancerul de plămâni a vorbit dr. Natalia Staver, medic specialist imagistică și radiologie medicală, precum și Manager Servicii Medicale în cadrul Medima Health, într-un interviu acordat în VideoMedicina.ro.
Cancerul de plămân fără celule mici sau non-microcelular este un tip de cancer de plămân reprezintă 85–90% din numărul total de cazuri de cancer de plămân. „Din nefericire, boala începe să se manifeste când deja este într-un stadiu avansat, astfel încât tratamentul curativ nu este posibil în aproximativ 90% dintre cazuri. Dintre toate cancerele, cancerul pulmonar are cea mai mică rată de supraviețuire la 5 ani, de 17%. Prin comparație, rata de supraviețuire la 5 ani în cele mai frecvente alte tipuri de cancer este semnificativ mai mare: cancer colorectal – 65%; cancer de sân – 89%, cancer de prostată – 99%”, explică specialistul în imagistică.
Cauze ale cancerului de plămâni
Cauza cancerului pulmonar nu este cunoscută, însă există mai mulți factori de risc asociați cu apariția tumorilor maligne primare la acest nivel.
Factori de risc ai cancerului de plămâni
- Fumatul: este cauza principală a cancerului pulmonar în peste 80% dintre cazuri. Comparativ cu nefumătorii, fumătorii au un risc de 25 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. Dintre persoanele diagnosticate, se estimează că 40% sunt fumatori activi, 45% sunt foști fumatori, iar 15% nu au fumat niciodată;
- Expunerea la radon: la persoanele neexpuse profesional, este a doua cauză de cancer pulmonar după fumat. Radonul este un gaz radioactiv inodor și incolor, produs de uraniul din sol, devenind parte a aerului respirat în locuințe. Cei mai afectați sunt locuitorii blocurilor de la parter și cei ce locuiesc la casă;
- Alți poluanți interiori: de ex. fumul de cărbune;
- Expunerea la azbest (predispune mai ales la mezoteliom pleural) și alți agenți cancerigeni care pot fi inhalați (praf de lemn, vapori de sudură, arsenic, metale industriale, nichel, beriliu și crom); cei mai expuși sunt angajații din industria de prelucrare a oțelului, nichelului, cromului și a cărbunelui;
- Poluarea aerului in mediul urban sau industrial;
- Antecedente familiale de cancer pulmonar;
- Radioterapia în zona toracelui;
- Vârsta: peste 65 ani;
- Dieta săracă în fructe și legume;
- Uzul de alcool în exces este, de asemenea, un factor de risc important în apariia cancerului pulmonar.
Simptome ale cancerului pulmonar
„În cancerul pulmonar, simptomele apar tardiv, de aceea există o rată ridicată a mortalității prin cancer pulmonar. 90% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile”, adaugă medicul specialist Natalia Staver. Principalele simptome sunt:
- Tuse persistentă;
- Expectorație cu sânge;
- Răgușeală;
- Junghi toracic;
- Dificultate în respirație;
- Subfebrilitate;
- Pierderea inexplicabilă a greutății;
- Oboseală marcantă;
- Infecții respiratorii joase repetate (pneumonii repetate, trenante).
Diagnosticul cancerului de plămâni
„Diagnosticul cancerului pulmonar se face în baza anamnezei, examenului clinic și testelor de laborator și imagistice, completate de biopsia pulmonară care dă diagnosticul de certitudine. Studiile recente au arătat că, în cazurile în care cancerul pulmonar este diagnosticat și operat atunci când are o dimensiune mai mică de 1 cm, rata de supraviețuire este mai mare de 90%”, completează dr. Natalia Staver. Cele mai frecvente investigații care conduc către diagnostic sunt testele imagistice și biopsia
- Radiografia
- CT (computer tomograf) de torace: utilizează echipamente speciale cu radiații X pentru a obține imagini 3D și transversale ale structurilor din interiorul corpului. Indică locația, dimensiunea și forma unei tumori pulmonare, ganglioni limfatici mai mari.
- Biopsia: Singura investigație care poate pune diagnosticul de certitudine este examinarea anatomopatologică a unui fragment de țesut sau a altui material biologic.
Prognostic
Medicii găsesc adesea cancerul în stadii avansate, când este mai puțin tratabil. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu boală avansată este de doar 4%. „Depistat precoce, rata de supraviețuire la 5 ani poate crește până la 75%, multe dintre tipurile de cancer pulmonar putând fi curabile, dacă sunt identificate într-o etapă de dezvoltare timpurie. La momentul actual, pentru a crește șansele de vindecare a acestei afecțiuni, progresele din medicină se referă la screeningul cancerului pulmonar, depistarea la timp și terapiile personalizate”, explică medicul specialist.
Screening
ASCO (Asociația Americană de Oncologie Clinică) recomandă efectuarea screeningului cancerului pulmonar pentru persoanele care fumează sau care au renunțat la fumat. „Screeningul anual cu o scanare CT cu doze reduse este recomandat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani, care au fumat timp de 30 de ani sau mai mult. De asemenea, este recomandat pentru cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 ani care au renunțat în ultimii 15 ani”, completează dr. Natalia Staver.
Prevenția cancerului de plămâni
- renunțarea la fumat;
- reducerea concentrației de radon sau fum în casă, prin ventilație adecvată și diminuarea poluanților inhalați, fie profesional, fie în marile aglomerații urbane;
- consumul de fructe și legume crude și reducerea consumului de alcool contribuie la atenuarea riscului de cancer.
Acest articol a fost publicat pe VideoMedicina.ro.