Când este necesar un RMN pentru diagnosticarea cancerului ovarian și cum diferă acesta de o ecografie? Care sunt celelalte investigații necesare pentru a decsoperi cancerul ovarian în stadiu incipient? Răspunsurile la aceste întrebări, cât și alte detalii despre imagistică medicală le veți afla de la doamna Dr. Liana Păuna-Cristian în interviul pentru Click Sănătate.
- Care sunt investigațiile de imagistică medicală necesare pentru diagnosticarea cancerului ovarian?
„Ecografia transvaginală asigură acuratețe ridicată. Completarea investigațiilor cu examen IRM pelvin e extrem de util în caracterizarea maselor ovariene, chisturilor ovariene, chisturilor endometriozice, anomaliilor tubare, cât și alte afecțiuni; în cazul leziunilor maligne, pentru stadializare preoperatorie se efectuează screeningul oncologic cu ex. CT toraco-abdomino-pelvin sau PET-CT”, a explicat Dr. Liana Păuna-Cristian
- Cum se realizează o examinare RMN în cazul cancerului ovarian?
Despre această investigație, doamna doctor Liana Păuna, specialist în RMN de sân și pelvis feminine a detaliat că: „RMN-ul pelvin pentru patologia ovariană este un examen de rutină, ce necesită administrare de substanță de contrast paramagnetică intravenos, cu efectuarea de diferite secvențe orientate în toate planurile”.
- Care sunt beneficiile unei astfel de examinări?
Principalul beneficiu este acela de diferențiere a leziunilor cu o acuratețe cât mai mare. Examenul RMN conferă posibilitatea de diferențiere între o leziune bengină sau malignă ovariană cu acuratețe între 88% și 93 %.
- Care este diferența între o ecografie și o investigație RMN de pelvis?
„Ecografia transvaginală are anumite limite, în timp ce examenul IRM este cunoscut pentru imagini multiplanare de calitate ridicată, ce oferă o capacitate crescută de diferențiere tisulară” toate aceste elemente, conform Dr. Liana Păuna-Cristian, contribuie la un diagnostic cât mai precis și depistare precoce a bolii.
- Când este indicat să realizăm investigația RMN?
Aceste investigații au loc în mod preponderent în cazul pacientelor cu risc ridicat de a dezvolta cancer ovarian, sau în urma unui control ecografic ce semnalează anumite leziuni.
„Examenul IRM este extrem de util în carcaterizarea completă a multiplelor tipuri de patologii din sfera genitală feminină și trebuie realizat la indicația fermă a clinicianului”, sfătuiește specialista în RMN de sân și pelvis feminin de la Medima Health.
- La ce perioadă de timp trebuie să revenim la control?
Riscul de dezvoltare a cancerului ovarian până la vârsta de 70 ani este în medie de 2%, de aceea la momentul actual nu sunt recomandări de screening pentru cancerul ovarian la pacientele fără factori de risc. Însă, „există însă paciente cu risc crescut de dezvoltare a cancerului ovarian, cum sunt purtătoarele de mutații BRCA pentru care se recomandă dozarea CA 125 și ecografie transvaginală”, avertizează Dr. Liana Păuna-Cristian.
- Care sunt riscurile în cazul amânării realizării unor investigații RMN?
„Așa cum am menționat, examenul IRM pelvin fiind practic cea mai exactă modalitate imagistică de diagnostic pentru cancerul ovarian, este recomandat a fi efectuat cât mai repede cu putință, atunci cand clinicianul ridică suspiciuni în acest sens”, amintește expert în RMN.
- Care este cea mai precisă cale de diagnosticare a cancerului ovarian?
Pentru identificarea cancerului ovarian nu există o singură modalitate de diagnostic, amintește Dr. Liana Păuna-Cristian. „Nu există un test paraclinic sau o investigație imagistică imbatabilă în diagnosticul cancerului ovarian; pentru un astfel de diagnostic sunt puse cap la cap datele consultului ginecologic, date paraclinice (marker tumoral CA 125, scorul ROMA) și concluziile examinărilor imagistice (ecografie, IRM pelvin, CT sau PET-CT).”
*Acest articol a fost publicat pe ClickSanatate.ro.
Pe Dr. Liana Păuna-Cristian o găsiți în clinica Medima Health București, unde vă așteaptă la consult și vă poate răspunde la toate întrebările pe care le aveți legat de RMN de sân și pelvis feminin.