În cazul în care medicul dumneavoastră v-a recomandat o tomografie computerizată este important să înțelegeți câteva aspecte legate de pregătirea pre-investigație cât și ceea ce urmează să se întâmple pe durata procedurii.
De reținut, faptul că CT-ul este o investigație minim invazivă, nedureroasă dar iradiantă, superioară altor tipuri de metode imagistice datorită spectrului larg de patologii pe care medicul le poate descoperi prin intermediul acesteia.
Cum mă pregătesc pentru CT?
Când vă programați pentru CT este important să discutați cu echipa medicală următoarele aspecte:
- Medicația curentă
- Prezența alergiilor
- Dacă suferiți de diabet
- Dacă sunteți gravidă sau alăptați
- Dacă suferiți de claustrofobie
Dacă urmează să fiți supuși la un examen CT fără substanță de contrast puteți păstra același regim dietetic și hidric.
Dacă însă urmează să vă fie administrată substanță de contrast este recomandat să nu consumați alimente sau lichide cu aproximativ 6 ore înainte de examen.
Înainte de realizarea procedurii, este important să anunțați medicul despre eventualele obiecte din metal de uz estetic ( cercei, brățară, colier, ceas) ori alte obiecte precum ochelari sau proteză auditivă, pe care le aveți asupra dumneavoastră și să renunțați la ele pe durata investigației.
Dacă va fi necesar, vi se va administra o substanță de contrast, intravenos, pentru a îmbunătăți rezoluția imaginii.
Pe durata procedurii este important să vă mișcați cât mai puțin și să vă păstrați calmul. Pentru orice problemă, echipa medicală este în apropiere gata să intervină.
Dupa examenul CT, vă puteți relua activitățile obișnuite precum și regimul dietetic.
Veți primi rezultatele scanării în decurs de 24 de ore.
Ce documente sunt necesare ?
- Bilet de trimitere de la medicul specialist
- Dosarul cu examinările radiologice precedente
- Buletinul de analize (în special markeri ai funcției renale: uree și creatinină)
- Listă cu medicamentele administrate
Cât timp durează un CT?
Durata examinării variază în funcție de regiunea interesată și de patologia ce necesită investigată. Totodată, utilizarea unei substanțe de contrast necesară pentru a crește diferențierea vaselor de țesuturile peri-regionale, duce la creșterea timpului petrecut la clinică. În medie un examen CT complet durează între 60 și 90 de minute.
Pot să dezvolt cancer dacă fac frecvent CT-uri?
Toti locuitorii planetei, sunt expuși la o anumită cantitate de radiații naturale care provin de la soare, pământ și chiar din anumiți compuși chimici prezenți în corpul nostru. Aceasta se măsoară intr-o unitate numită millisievert (mSv).
În medie, anual suntem expuși la o cantitate de 3,7 mSv care provin din radiațiile naturale. O radiografie toracică expune o persoană la o cantitate de 0,01 mSv iar un CT la aproximativ 4mSv. Zonele anatomice în care incidența cancerului indus de radiațiile emise de CT este mai mare, sunt reprezentate de torace, abdomen și pelvis. Riscul dezvoltării unei leziuni maligne, reprezentat de un singur CT de 4mSv este de aproximativ 0,05% sau 1 șansă la 4000.
Colegiul American de Radiologie recomandă însă, limitarea expunerii într-o viață la cel mult 100 mSv, echivalentul a 10,000 de radiografii toracice sau 25 de CT-uri. Dr. Dushyant V. Sahani, profesor la Facultatea de Medicină, a Universității Harvard spune „Riscurile asociate cu iradierea de la un CT de diagnostic toracic sau abdominal pentru cineva de peste 65 de ani sunt de la neglijabile spre niciunul. Dozele sunt foarte mici iar timpul de dezvoltare a unui cancer poate fi de până la 20 de ani sau chiar mai mult”
Ce este Computer Tomografia?
Computer Tomografia ( CT ), ce provine etimologic din grecescul „tomos” care înseamnă „felie” sau „secțiune” și „graphos” care înseamnă „scriere” regăsită și sub denumirea de Tomografie axială computerizată, este o investigație imagistică non-invazivă, superioară radiografiei, întrucât relevă în plus informații despre țesuturile moi sau organe, dar iradiantă, oferind date prețioase despre starea de sănătate a pacientului inspectat.
Spre deosebire de RMN sau ecografie, acest tip de investigație alături de radiografie, utilizează radiații X, ionizante ( capabile să inducă formarea celulelor canceroase), fiind considerată una dintre investigațiile „periculoase” de către pacienți.
Cum funcționează un CT?
Înainte de orice vizită la centrul de imagistică în vederea realizării investigațiilor necesare, este inerent ca pacientul să înțeleagă manevrele la care urmează să fie supus cât și modul de funcționare a dispozitivelor utilizate pentru a-și putea oferi cu adevărat consimțământul, respectând astfel deontologia medicală.
Odată pacientul informat și pregătit, sentimentele de anxietate dispar fiind înlocuite de o stare de încredere și relaxare, ceea ce influențează pozitiv relația medic-pacient. Totodată, aceasta asigură un comportament disciplinat din partea pacientului în timpul procedurii, necesar obținerii unor imagini clare, ușor de interpretat și diagnostic grăitoare.
Înțelegerea modului de funcționare a dispozitivului reduce de cele mai multe ori temerea referitoarea la apariția unor leziuni oncogene. Spre deosebire de radiografie, unde sursa de radiații ionizante este staționară, CT-ul prin arhitectura sa, permite rotația sursei generatoare de radiații în jurul pacientului. Razele X pătrund în interiorul corpului pacientului și penetrează în diferite grade, organele. Un detector localizat pe partea opusă generatorului de raze X are rolul de a capta radiațiile care reușesc să pătrundă până la acest nivel. Astfel, se realizează multiple secțiuni ale zonei investigate, care supuse unor algoritmi matematici complexi realizați de către procesor, crează o imagine transversală, 2D, alb-negru.
În momentul în care unda radiației X întâlnește în calea sa o masă cu densitate crescută (ex. os, rinichi, tumoră), determină apariția unei zone albe ( opacități ) pe imaginea finală. Dacă unda radiației X întâlnește în calea sa o masă cu densitate scăzută (ex. colon, plămân), determină apariția unui gradient gri-negru ( hipertransparențe) pe imaginea finală.
Una dintre modalitățile de clasificare a aparaturii utilizate pentru realizarea CT-ului este reprezentată de „generație”. Majoritatea CT-urilor prezente actual în clinici sunt de generația a 3-a, care spre deosebire de versiunile precedente, au un timp de realizare a unei secțiuni mult îmbunătățit ( de la 20 de secunde la 10 secunde) oferind astfel pacientului o experiență pozitivă. Următoarele generații de scannere, au adus de asemenea multe îmbunătățiri, una dintre cele mai notabile fiind scăderea dozei de radiații primită de către pacient.
Beneficii versus riscuri
Beneficii
- Procedură rapidă, precisă, minim-invazivă
- Poate fi utilizată în urgență
- Contribuie la detectarea malignităților și stadializarea acestora
- Poate fi utilizată pentru ghidarea procedurilor precum biopsia aspirativă cu ac fin ( FNAB)
- Oferă mai multe informații despre zona investigată spre deosebire de alte proceduri imagistice precum radiografia sau ecografia
Riscuri
- Expunerea la radiații ionizante
- Reacții alergice la substanța de contrast-eventual șoc anafilactic
- Durere, senzație de căldură la locul injectării substanței de contrast