De ce să nu ne temem de imagistica medicală? Când se recomandă RMN sau CT? La ce să se aștepte pacientul cu recomandare de RMN? Ce este imagistica cardiovasculară și ce modificări cardiace se pot vedea prin investigațiile imagistice?
La toate aceste întrebări a răspuns pentru TVR Internațional expertul Medima Health, Conf. Dr. Adrian Șanta – medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, cu specializare în computer tomograf (CT) și imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).
De ce nu trebuie să se teamă pacienții de imagistica medicală?
În acest moment nu cred că este vreo persoană medicală în România și în alte țări din lume care să dorească să facă rău în mod intenționat pacienților. Metodele pe care noi le folosim, sigur, au și ele anumite limite și riscuri, dar întotdeauna ele sunt calibrate ca să aducă pacientului maximul de beneficiu și să nu îi provoacă pe cât se poate absolut nicio problemă. Așadar, nu cred că sunt motive de temere de imagistica medicală.
Dacă ar fi să facem pe scurt o comparație între RMN și CT, când se recomandă fiecare?
RMN-ul și CT-ul sunt două metode de investigare imagistică foarte diferite, inclusiv fizica pe care o folosesc pentru a obține imagini, dar și prin rezultatele pe care le dau. „Un exemplu simplu ar fi imagistica CT cardiacă – este foarte bună în evaluarea vaselor coronariene, celor care hrănesc mușchii miocardului. În același timp, rezonanța magnetică nu beneficiază de aport în acest domeniu. Dar RMN-ul este una dintre metodele, poate chiar singura, care poate evidenția diverse tipuri de boli, cum ar fi miocarditele. Nicio altă imagistică sau nicio altă metodă nu poate vizualiza efectiv zonele de miocardită. De asemenea, o serie întreagă de boli ale miocardului în sine pe care nu le putem vedea cu nimic altceva. Și atunci, întotdeauna trebuie găsit acest echilibru între ce facem pacientului, ce îi cerem radiologului – imagistului, și ideal ar fi ca înainte de orice fel de examinare să se poarte o discuție fie între pacient și imagist, fie între clinicianul care face referința și imagist”, explică Conf. Dr. Adrian Șanta, medic imagist.
Există situații în care nu se recomandă imagistica medicală?
Da, sunt multe situații în care chiar nu este nevoie de ea. „Dar, așa cum am mai spus, este esențial ca fiecare pacient trimis spre una sau alte metode, să fie trimis pentru ceea ce acea metodă poate să facă. Pentru că este inutul să trimiți un pacient la rezonanță magnetică (RMN) pentru a-i vedea coronarele – nu se pot aprecia. De asemenea, este inutil să trimiți un pacient la CT ca să îi cauți focare miocardice, nu se vor vedea la CT. Așadar, trebuie cunoscute posibilitatea și limitele fiecăreia dintre aceste metode de imagistică medicală”, completează Conf. Dr. Șanta.
Există teamă de substanța de contrast. Sunt aparate care nu mai folosesc substanța de contrast în imagistica medicală (CT și RMN)?
Conf. Dr. Șanta: „În primul rând, pacientul nu trebuie să se teamă. Substanțele de contrast în CT și RMN sunt diferite. Unele conțin iod – care este ușor mai alergent, celelalte conțin un metal numit gadolinium – cu mai puțin risc de alergie. Alte contraindicații nu prea sunt. Dar niciun pacient nu este referit spre aceste metode înainte de a fi verificat, întrebat, chestionat despre eventuale probleme de tip alergic pe care le-a avut înainte, astfel încât încercăm să prevenim asemenea situații. Eu am 35 de ani de experiență în domeniul imagisticii și nu am avut niciun caz de alergie majoră la substanță de contrast – fie ele de CT, fie ele de RMN”.
Cât de importantă este experiența unui imagist?
Ca în orice fel de meserie, experiența este cea care te învață să treci, să înțelegi, să înveți din erori, și să mergi mai departe, nerepetându-le.
Ce sfaturi /mesaj scurt aveți pentru cei care ne urmăresc?
„Să aibă încredere în lumea medicală. În această vreme în care suntem mult prea repezi în a judeca greșit, poate e un lucru pe care nu îl înțelegem pe deplin din ceea ce face lumea medicală”, încheie expertul în imagistică.
*Interviul a fost difuzat pe TVRInternațional.